Home » Reportage
Dans Instituut Dolstra seniorenles

Vier generaties Dolstra dansen

Drie jaar geleden stond in Dans Magazine het verhaal over oma Nelly, moeder Jos en dochter Dominique van Dans Instituut Dolstra uit IJsselstein. Inmiddels is de vierde generatie geboren. Jasmijn (2), dochter van Dominique, volgt de peuterdansles.

Geboren met danstalent

Dans Instituut DolstraHet danstalent kwam als eerste bovendrijven bij Nelly die als kind na de oorlog gratis lessen mocht volgen en revue- en showdanseres werd. Dochter Jos ging vaak mee naar voorstellingen als moeder Nelly geen oppas voor haar had. Zij bleek ook het gen te hebben en deed alle passen van haar moeder na.

Jos volgde een jazzdansopleiding om daarna veel in showballetten te dansen. Het lesgeven trok haar meer dan uitvoerend danser zijn en op jonge leeftijd koos ze voor het docentschap. Ze was artistiek leider van een van de meestgevraagde balletgezelschappen van Nederland, maar na zo'n vijftien jaar op topniveau bleek dat mentaal niet meer op te brengen en moest ze een stap terugdoen. Ze liet het gezelschap los en concentreerde zich op haar dansschool waar ze lesgaf en een nieuwe dansvorm ontwikkelde: body & mind language. Het gevoel is immers een van de belangrijkste elementen binnen dans. Jos, nu 59, geeft nog steeds les.

Dansen naast studie

Dansschool Dolstra seniorenlesToen Jos in verwachting was van Dominique besloot ze dat haar dochter vooral haar eigen weg moest gaan. De danswereld is niet gemakkelijk en liever zag ze dat Dominique zou gaan studeren. Dat deed Dominique. Ze volgde de studies psychologie en bestuurskunde, studeerde cum laude af en en passant, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, volgde ze de dansdocentenopleiding in Rotterdam. Dominique (31) heeft drie jaar geleden het dansschoolstokje van haar moeder overgenomen. Zij geeft les en is tevens nog uitvoerend danseres. Dominique legt weer nieuwe accenten in haar benadering van dans. Ook zij vindt het gevoel bij dans essentieel. Iedereen, al dan niet met een lichamelijke beperking, moet kunnen bewegen c.q. dansen als hij/zij dat wil. Het gaat erom dat mensen plezier in bewegen hebben en zich daar goed bij voelen. Leeftijd is daarbij geen beperking. Op dinsdagochtend is er bijvoorbeeld een seniorenles waarbij de gemiddelde leeftijd 75 jaar is. Deze is toegankelijk met een rolstoel of rollator. Oma Nelly, inmiddels 79, volgt deze les nog.

En nu? De volgende generatie staat al op haar tweejarige beentjes te trappelen. Jasmijn (2) zit op de peuterdansles.