Home » Reportage
Photo by Melanie Mauer on Unsplash

Linedance: de laarzen in de lucht

Door: Lorna Wijma

Een ouderwets gezellige boerenschuur, opzwepende countrymuziek, modieuze cowboyhoeden en stevige laarzen. In de sfeervolle omgeving wordt het lastig om de verleiding te weerstaan. Voor je het weet word je meegesleurd in een linedance. Wat weten we eigenlijk van deze unieke dansvorm?

De geschiedenis van linedance

De precieze oorsprong van linedance is wazig, zoals het geval is bij veel vergelijkbare dansen. Hoogstwaarschijnlijk werd de dansstijl op de discovloer geboren in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De benaming is pas in de jaren ’80 voor het eerst gebruikt. De vroege vormen van linedance lijken veel op wat we nu onder de stijl verstaan; het enige verschil is dat de dansen in de jaren ’70 nog niet gechoreografeerd werden. In 1980 maakte Jim Ferrazzano de eerste linedance-choreografie, genaamd de Tush Push. In deze periode werden veel volksdansen aangepast en op countrymuziek uitgevoerd. De linedance varianten kregen nieuwe namen als de Charleston Cowboy.  Voor de promotie van zijn lied Achy Breaky Heart vroeg Billy Ray Cyrus aan Melanie Greenwood om een dans te choreograferen. Deze video heeft linedance over de hele wereld bekend gemaakt.

Dansen op je eigen lijn

Zoals de naam al verraadt, wordt er bij deze stijl in lijnopstelling gedanst. De groep herhaalt gezamenlijk een sequentie van danspassen en houdt zich hierbij aan een specifiek patroon. Voetenwerk staat centraal en er is weinig tot geen lichamelijk contact tussen de dansers. linedance is weliswaar een groepsdans, maar kent een hoge mate aan individualiteit. Al zijn er verscheidene variaties op de dansstijl waarin wordt afgeweken van deze regels.

De linedance beroemdheid Bill Bader

Een van de bekendste choreografen uit de wereld van linedance is Bill Bader. Bader was er al bij vanaf het prille begin in de disco’s van de vroege jaren ’70. Als professionele docent en choreograaf reisde hij de hele wereld over om de kunst van het linedancen bij te kunnen brengen aan een internationaal publiek. Hij was hoofdjurylid bij veel evenementen en heeft onder andere de linedance-kampioenschappen in Maleisië en Zuid-Afrika georganiseerd. Een speciaal evenement in Singapore heeft een plaats in het Guiness Recordboek verzekerd. Bij dit evenement voerden 12.000 dansers Bader’s choreografie Singapore Swing op. Naast de Singapore Swing heeft Bader nog talloze andere linedance-choreografieën op zijn repertoire staan waarmee hij een unieke plaats in de danswereld heeft veroverd. Ook is Bader de directeur en oprichter van de Professional Association of Linedancers en heeft hij de Humanitarian Award gewonnen voor zijn prestaties als docent. Ondertussen is Bader gepensioneerd, maar hij inspireert nog steeds mensen van over heel de wereld om ook te linedancen.

Genoeg reden dus om een boerenschuur op te zoeken en de benen omhoog te gooien. Nog niet overtuigd? Een bijkomend voordeel van de dans is dat je geen tall, dark & handsome partner aan de haak hoeft te slaan. Als je flink met de benen kunt schudden, hoor je bij de dansgroep!