Home » Reportage
Danshulp: Hoe doe je de perfecte pirouette?

Danshulp: Hoe doe je de perfecte pirouette?

Het is mogelijk een van de moeilijkste dansbeweging en in elke dansstijl komt het weer terug: het draaien. Voor alle dansers die vastlopen met hun pirouettes, de basis voor de meeste draaien, worden de belangrijkste punten voor een goede pirouette herhaald. Het is een kwestie van oefenen want dansperfectie komt enkel door oefening.

Tijdens een pirouette moet je op veel tegelijkertijd letten. De focus moet liggen bij elk klein detail. Omdat er zoveel punten zijn, hebben wij ze opgesplitst in twee delen. In dit artikel leer je alles over de preparatie en relevé bij een pirouette. 

Denk aan de plié

De preparatie komt nog voor het draaien begint. Toch is dit een van de belangrijkste elementen van een goede pirouette. De preparatie begint met een plié vanuit de vierde of vijfde positie. Zorg voor een goede, diepe plié. Tijdens een plié buig je door de benen, met de knieën in de richting van je tenen. Je bovenlijf blijft ondertussen recht. Ook de billen hou je in rechte lijn zonder je staartbeen te kantellen. Door de plié zorg je voor de kracht die nodig is om genoeg vaart te maken om in de pirouette (meerder keren) te draaien.

Kracht, spanning en strekken voor de pirouette

Gedurende de preparatie moeten alle spieren in het lichaam aangespannen zijn. Buikspieren, beenspieren, bilspieren en vooral armspieren. Samen brengen deze spieren je gewicht boven je draaipunt.

Voor controle en balans moet je lichaam een goed frame hebben. Zorg dat je ribben gesloten zijn en je kin omhoog. Voor een neutrale wervelkolom open je de schouders, waardoor je borst naar voren komt. Denk hierbij alsof je een ketting om je nek wil tonen. Heb je dit alles onder controle? Dan heb je de goede preparatie en ben je klaar voor de volgende stap.

Van plié naar relevé

Een ander belangrijk punt van de pirouette is de relevé. Hierbij sta je zo hoog mogelijk op de tenen van je standbeen. Let hierbij erop dat je knie ook volledig gestrekt is. Het andere been is gebogen en vormt een driehoek naast je knie. Indien je een pirouette voor klassiek ballet oefent draai je dit been zo ver mogelijk uit. En je voet is natuurlijk gestrekt aan je knie!

Oefening: Neem voordat je daadwerkelijk gaat draaien eens de relevé positie aan. Vanuit de preparatie strek je het standbeen en breng je het andere been naar je knie toe (passé). Probeer zo lang mogelijk in relevé te blijven staan: hoe langer je blijft staan, hoe vaker je straks kan draaien. De spanning en houding vanuit de preparatie blijf je vasthouden. 

Het gebruik van de armen bij een pirouette

Soms vergeten, maar het krachtig sluiten van de armen is essentieel voor de aanzet van een pirouette. Gesloten vormen ze een cirkel, alsof je een grote opblaasbal in je armen houdt. Zorg dat er nog steeds evenveel spanning in de armen zit als bij de preparatie. Om zeker te weten of je armen goed aangespannen zijn, kan je iemand anders vragen te proberen om je armen omlaag te duwen. 

Als je armen bijna niet naar beneden zakken, weet je dat ze goed genoeg aangespannen zijn. Je armen beweeg je krachtig, maar zijn niet stijf. Je bent immers geen barbiepop. Dans moet altijd een ontspannen indruk maken, nooit krampachtig. Dit vergt veel oefening.

Oefenen voor de pirouette

Het is soms moeilijk om te zien of je houding tijdens de relevé goed is. Daarvoor is het een goede opgave om haaks op de spiegel de relevé te oefenen. Begin met de preparatie en strek jezelf daarna op naar de relevé. Zo zie of je billen uitsteken en of je met het bovenlijf naar achteren hangt. Tijdens een pirouette kan je beter voor je gevoel wat naar voren hangen, dan naar achteren. Anders is de kans groot om uit de pirouette te vallen. Voor een goede pirouette wil je alles in één lijn wil hebben: denk omhoog.

Deze eerste stappen zijn het begin voor de pirouette. De oefening begint al vanaf de eerste seconde van de pirouette. De volgende keer wordt er dieper ingegaan op het draaien zelf. Veel succes met trainen!