Nationale Opera en Ballet

Zaalbezettingsgraad Nationale Opera & Ballet naar recordhoogte van 93%

Nationale Opera & Ballet heeft als theater een zeer succesvol jaar achter de rug. Het aantal bezoekers voor De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in absolute aantallen steeg van 190 duizend in 2013 naar ruim 208 duizend in 2014, een groei van ruim 9%. De zaalbezettingsgraad steeg van 88% in 2013 naar 93% in 2014.

Het Nationale Ballet recordaantal bezoekers

Met name Het Nationale Ballet trok een recordaantal bezoekers naar Amsterdam. Het aantal betalende bezoekers in absolute aantallen steeg van 83 duizend in 2013 naar bijna 97 duizend in 2014, een groei van 16%. De zaalbezettingsgraad steeg van 88% in 2013 naar 92% in 2014.

Veel programma's van Het Nationale Ballet haalden een zeer hoge bezettingsgraad van 95% tot 100%. Dit waren achtereenvolgens Fairytales met de Europese première van Firebird van Alexei Ratmansky, Dutch Doubles met onder andere Romance van Ton Simons en Rinke Dijkstra (winnaar Zwaan beste dansproductie 2014) en Shape van Jorma Elo met kostuumontwerpen van Viktor & Rolf, Ballerina, Gala 2014, Het Zwanenmeer van Rudi van Dantzig, Back to Bach en Cinderella van Christopher Wheeldon.

Reactie Els van der Plas

Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet: “We zijn heel trots op dit behaalde resultaat. Het geeft aan dat de kunstvormen opera en ballet springlevend zijn en een grote aantrekkingskracht hebben op een breed publiek.”

De cijfers betreffen de bezoekersaantallen van de reguliere voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Met de internationale en nationale tournees, internationale coproducties, tv-registraties, cd's en dvd's alsmede de activiteiten op het gebied van educatie, participatie en talentontwikkeling bereikt Nationale Opera & Ballet een veelvoud van het aantal bezoekers dat jaarlijks het theater bezoekt.