Prix Italia voor NTR-dansfilm Off Ground

De NTR-dansfilm Off Ground heeft in Turijn een Prix Italia gewonnen. In de categorie Performing Arts werd de film door de jury als beste gekozen. Eerder dit jaar won de dansfilm ook al een prijs op het Montreal International Festival of Films on Art, waar de Award for Creativity in de wacht werd gesleept.

De dansfilm gaat over de relatie tussen een zoon en zijn stervende moeder. Choreograaf Jakop Ahlbom en regisseur Boudewijn Koole onderzoeken de grenzen tussen dood en leven, lichaam en ziel.

De jury omschrijft de film als een poëtische korte film die gebruik maakt van muziek en stilte, beweging en visuele verrassingen om uitdagende emoties van het leven uit te drukken. Een ontroerende ervaring van de intieme relatie tussen een moeder en haar kind spreekt tot de kijker. Dankzij de manier van filmen en de intrigerende choreografie boeit Off Ground het publiek en slaagt de film er absoluut in kunst voor de televisie te creëren.”

Point taken

Off Ground maakt deel uit van het project Point Taken dat NTR Podium in samenwerking met Cinedans, het Mediafonds en het Fonds voor de Podiumkunsten uitvoert. Ervaren choreografen en filmmakers kunnen gezamenlijk met een eigen producent een aanvraag indienen voor een korte en eigenzinnige dansfilm voor Point Taken. Vier van die ingezonden dansfilms gaan uiteindelijk tijdens Cinedans in première. Vervolgens zijn ze te zien op de Nederlandse televisie bij NTR.

Op zondag 3 maart 2013 ging Off Ground in tv-première bij NTR Podium op NPO 2.