Marianna Hilarides, de eerste echte Nederlandse prima ballerina, is 6 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Hilarides wordt beschouwd als Nederlands eerste echte prima ballerina en werd vooral geprezen vanwege haar virtuoze, stijlzuivere techniek en legendarische interpretaties. Zij was als eerste in Nederland in staat tot een technisch zuivere uitvoering van een pas de deux. Hilarides opgeleid door Sonia Gaskell Hilarides werd in 1933 geboren in Bogor, op Java, als Marianna Boudijn. Toen zij als tiener in

Prima ballerina Hilarides overleden

Marianna Hilarides, de eerste echte Nederlandse prima ballerina, is 6 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Hilarides wordt beschouwd als Nederlands eerste echte prima ballerina en werd vooral geprezen vanwege haar virtuoze, stijlzuivere techniek en legendarische interpretaties. Zij was als eerste in Nederland in staat tot een technisch zuivere uitvoering van een pas de deux.

Hilarides opgeleid door Sonia Gaskell

Hilarides werd in 1933 geboren in Bogor, op Java, als Marianna Boudijn. Toen zij als tiener in de jaren veertig naar Nederland kwam, begon ook haar danscarrière. Hier werd ze ontdekt en opgeleid door choreografe Sonia Gaskell. Van 1949 tot ’54 danste ze bij Ballet Recital, waar ze samen met Jaap Flier, een van de oprichters van het Nederlands Dans Theater, het sterduo van het gezelschap vormde.

Ballerina Marianna Hilarides

In 1954 vertrok ze onder haar artiestennaam Marianna Hilarides voor een seizoen naar de Weense Staatsoper, om vervolgens weer terug te keren naar Amsterdam, naar Gaskells nieuwe dansgezelschap het Nederlands Ballet. Gedurende het seizoen 1958/59 danste zij als gastsolist bij het Ballet van de Nederlandse Opera. In 1959 koos ze tijdens de ’balletoorlog’ voor de Haagse afsplitsing en danste opnieuw samen met Jaap Flier, bij het toen net opgerichte Nederlands Dans Theater, maar wordt vervolgens geëngageerd als solist bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas in Monte Carlo.

Marianna Hilarides en het Nationale Ballet

Met de oprichting van Het Nationale Ballet in 1961 kwam ze weer terug naar Nederland, waar ze tot het einde van haar carrière in 1968 als solist danste. In haar carrière danste Hilarides behalve klassieke balletten ook in hedendaagse balletten, zoals in Persephone van Pearl Lang bij Het Nationale Ballet.

Foto Marianne Hilarides en Jaap Flier: Frans Siebeling