Loïc Perela, winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. © Nederlandse Dansdagen

Oproep: Wie wint de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016?

Giulio D'Anna, Alida Dors, Cecilia Moisio, Loïc Perela en vele anderen gingen de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 voor. Wie wint in 2016 €12.000,- en gaat in 2017 met een nieuw werk tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première? De winnaar van deze belangrijke stimuleringsprijs voor jong choreografietalent wordt bepaald door de experts uit het Nederlandse dansveld.

De Nederlandse Dansdagen roept daarom dansgezelschappen, productiehuizen, dansprogrammeurs, dansacademies en dansrecensenten op om hun nominaties vóór 30 april in te sturen. Welk talent hoort zeker in het rijtje van drie genomineerden van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 thuis? Stel de organisatie op de hoogte door e-mail met motivatie te sturen. Half mei worden de nominaties bekend gemaakt.

Draag een choreograaf voor

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzondere en talentvolle choreograaf, die al een aantal in het oog springende projecten heeft gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangt. Zowel choreografen die zelfstandig producties maken, als choreografen die werk creëren bij gezelschappen, kunnen worden voorgedragen. Een voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Iedereen kan een choreograaf aan ons voordragen, maar choreografen kunnen zichzelf niet voordragen. Ook choreografen die in eerdere jaren zijn voorgedragen, mogen opnieuw meedingen naar de prijs. Een nieuwe motivatie opsturen is dan niet noodzakelijk, maar is natuurlijk altijd welkom.

De redactie van de Nederlandse Dansdagen nomineert op basis van de inzendingen drie choreografen, die elk worden uitgenodigd een conceptplan voor een nieuw werk te presenteren aan een commissie. De commissie zal bestaan uit enkele ondernemers uit het bedrijfsleven en de culturele sector, onder voorzitterschap van de festivaldirecteur.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een landelijke prijs voor een jonge veelbelovende maker, waarbij de winnaar € 12.000,- uit handen krijgt van de stad Maastricht. Met deze prijs kan de maker een nieuw werk initiëren en ontwikkelen. Dit nieuwe werk zal tijdens de volgende editie van het festival in première  gaan.