Onze danscollectie groeit nog steeds. Interview met Hans van Keulen

In een interview met conservator Hans van Keulen bespreekt Joost Groeneboer het belang van de Bijzondere Collecties. Dit artikel verschijnt in het augustusnummer van Dans Magazine, wij geven je alvast een voorproefje.

Bijzondere Collecties verzamelt ook dans

Na de opheffing van het Theaterinstituut (TIN) vond de collectie een veilig onderkomen bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Inclusief een omvangrijke verzameling op het gebied van dans. Een gesprek met conservator Hans van Keulen over het belang van de collectie, particuliere verzamelaars en zichtbaarheid.

Hoe is de danscollectie van het Theaterinstituut ontstaan?

‘Het Nederlands Theater Instituut was een fusie van allerlei organisaties, waaronder het Nederlands Instituut van de Dans. En dat was eigenlijk weer een voorzetting van Centraal Dansberaad. Het Tooneel Museum, dat eveneens onderdeel van de fusie was, verzamelde ook al materiaal op het gebied van dans. Zo kwamen verschillende collecties bij elkaar.

De basis van de verzameling is de voorstellingendatabase, de premièredatabase zoals we die noemen, waarin we alle Nederlandse premières van alle disciplines, dus ook dans verzamelen. Dat doen we nog steeds, ondanks dat het Theaterinstituut niet meer bestaat en de gehele collectie is overgegaan naar de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nog steeds proberen we alle data van alle Nederlandse premières te verzamelen, dat is eigenlijk de kern van onze collectie.

Verder lezen? Word dan vóór dinsdag 4 augustus 16:00 uur abonnee en ontvang het augustusnummer van Dans Magazine thuis! Profiteer nu van onze introductieaanbieding:
1 jaar Dans Magazine voor slechts € 27,50 (i.p.v. € 33,95) én 2 cadeaus!