TYPE/DYNAMICS, Ruben van Leer

Nederlandse dansfilms gaan internationaal

Dansers in het Stedelijk Museum. Dat zie je in de nieuwe dansfilm TYPE/DYNAMICS van filmmaker Ruben van Leer. Op zaterdag 10 oktober werd de film op het San Francisco Dance Film Festival in de Verenigde Staten vertoond. Van Leer maakte eerder furore met de opera-dansfilm SYMMETRY, welke eveneens wordt vertoond. Ook de korte dansfilm Instar van Mathieu Gremillet is op het festival te zien.

TYPE/DYNAMICS is gefilmd in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De dansers in de film bewegen zich in de futuristische installatie van het ontwerpbureauLUSTlab, waarin donkere muren verlicht worden met koude, digitale letters en cijfers. Dit zorgt voor een constante stroom van informatie waartussen de dansers zich eveneens bewegen, als onderdeel van het geheel. Wanneer de dansers elkaar vinden komt hun menselijke kant naar voren.

Dansen in het CERN

TYPE/DYNAMICS wordt vertoond vlak voor SYMMETRY. In de dans- en operafilm SYMMETRY en de bijbehorende documentaire SYMMETRY UNRAVELLED komen de kunsten en wetenschap op unieke wijze samen. Ruben van Leer combineerde dans en opera met de hightech omgeving van de Large Hadron Collider in het Zwitserse Cern.

De dansfilm Instar van filmmaker Mathieu Gremillet ging tijdens de Amsterdam Fashion Week in première. De film is geïnspireerd op het gedrag en de bewegingsvormen van insecten. David Laport ontwierp hier een modecollectie bij waarin de dansers zich in de film bewegen.

Het San Francisco Dance Film Festival vond plaats van 8 tot en met 11 oktober 2015. Het festival wil de samenwerking tussen dansers, choreografen, filmmakers en digitale cultuur stimuleren.

Meer inspiratie