NBOB en NBDK fuseren per 1 januari 2015 tot NBDO Dansbelang.

NBOB en NBDK fuseren in nieuwe belangenorganisatie NBDO Dansbelang

De Nederlandse organisaties voor dansprofessionals fuseren per 1 januari 2016. De Nederlandse Belangenvereniging voor Dansprofessionals- en ondernemingen (NBDK) en de Nederlandse Brancheorganisatie voor Balletscholen (NBOB) gaan op in de NBDO Dansbelang. De nieuw ontstane vereniging behartigt de belangen van zowel dansprofessionals als dansondernemingen.

Reden van de fusie is dat beide organisaties ook in de toekomst de belangen van het professionele dansveld willen behartigen. Om dit te kunnen blijven doen, was een fusie noodzakelijk. NBDO Dansbelang maakt zich hard voor zowel een gezonde beroepspraktijk als voor kwaliteit in danseducatie. Dit doet zij onder andere door het aanbieden van BHV-trainingen en een collectieve kortingsregeling op de auteursrechten van muziek met de BUMA. De kwaliteit in danseducatie houdt NBDO Dansbelang in de gaten via kwaliteitskeurmerken voor zowel balletscholen als dansdocenten. Ook verzorgt NBDO Dansbelang trainingsdagen voor dansdocenten.

Gezonde beroepspraktijk

Met deze doelstellingen neemt NBDO Dansbelang de doelstellingen van zowel NBOB als de NBDK over. NBOB ondersteunde dansondernemingen vijftien jaar lang in hun bedrijfsvoering, terwijl de NBDK zich hard maakte voor een gezonde beroepspraktijk én voor kwalitatieve danseducatie. NBDO Dansbelang neemt deze taken vanaf 2016 over.

Samenwerking

Daarnaast gaat NBDO Dansbelang samenwerken met de Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur (VONKC). VONKC behartigt de belangen van kunsteducatie op het basis- en middelbaar onderwijs. Door samen te werken met het VONKC probeert NBDO Dansbelang het dansonderwijs binnen het regulier onderwijs te stimuleren.

Dansprofessionals, dansondernemingen en andere belangstellenden kunnen de doelstellingen van NBDO Dansbelang ondersteunen door lid te worden van de nieuwe organisatie.

Meer inspiratie