Bron: Stichting MOHA - Move.Dance.Act

'Move.Dance.Act.' zoekt iedereen

Tussen november en mei vinden er vier optochten plaats in Amsterdam. Het doel?  De hele stad onderling samenbrengen. De optochten zijn een initiatief van Stichting MOHA en een onderdeel van het project Move.Dance.Act. MOHA zoekt mensen van verschillende leeftijden, met verschillende sociale en culturele achtergronden en met en zonder beperking. Deze mensen zullen samen deelnemen aan de optochten.

Aan de optochten gaan een aantal bijeenkomsten vooraf. Tijdens deze bijeenkomsten staan twee vragen centraal: ‘Wat voor lijf heb ik?’ en ‘Hoe beweeg ik graag?’ De bijeenkomsten vinden zowel binnen als buiten plaats. Er wordt in verschillende contexten naar dans en beweging gekeken. Naar aanleiding van de bijeenkomsten zullen de optochten vervolgens georganiseerd worden.

Optochten

Elke optocht heeft een eigen thema, die op een eigen manier de samenkomst in de maatschappij representeert. Zo zal op 27 februari een optocht met als thema ‘carnaval’ plaatsvinden, waar alles mogelijk is. Op 26 maart vindt de optocht met het thema ‘begrafenis’ plaats, die mensen de gelegenheid geeft om te rouwen. De optocht met als thema ‘protest’ geeft mensen de kans om de straat op te eisen en het niet eens te zijn. Tot slot zal de optocht met als thema ‘Mars’ het project afsluiten op 5 mei.

Mos duikt overal op

Mensen die het leuk vinden om aan de bijeenkomsten en de optochten mee te doen, kunnen zich aanmelden. Een professionele achtergrond is niet nodig, enthousiasme en openheid zijn de enige vereisten. Het is ook mogelijk om later nog in het project in te stappen.

Stichting MOHA bestaat uit de jonge kunstenaars Alice Pons en Olivia Reschofski. Beiden zijn afgestudeerd aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. MOHA betekent ‘mos’ in het Hongaars, een plantje dat overal kan groeien en op de meest onverwachte plekken opduikt. Vanuit die visie wil MOHA kunst maken met datgene wat voorhanden is.

Meer inspiratie