Mos Ben-Tal danst met doven en slechthorenden op MuteSounds Festival

De Israëlische choreograaf Amos Ben-Tal maakt een speciale voorstelling voor het MuteSounds festival. Met een fysiek zware workshop gaat de danser en choreograaf tijdens het festival aan de slag met de opbouw en creatie van zijn nieuwste voorstelling. De choreograaf ontwerpt speciaal voor het MuteSounds Festival een voorstelling die gedanst wordt door dove en slechthorende amateurdansers. De nog naamloze voorstelling gaat in première op de trillende vloer van MuteSounds, dat op 22, 23 en 24 augustus plaatsvindt op het strand van Scheveningen.

Ben-Tal begint zijn werk aan de voorstelling met een workshop in het Haagse Korzo Theater, dat het project ondersteund. De groep enthousiaste dove en slechthorende amateurdansers leren elkaar tijdens de workshop beter kennen en worden op de korrel genomen door de choreograaf, die zowel naar hun ervaring en, nog belangrijker, naar hun enthousiasme kijkt. De dansgroep wordt aangevuld met een professionele danseres die ook meedanst in de voorstelling. Zij zal de amateurs begeleiden in het pittig vervolgtraject.

MuteSounds Festival

Het MuteSounds festival werd opgericht in 2007 en komt dit jaar voor de achtste keer tot stand. Het festival kenmerkt zich door een grensoverschrijdende visie. MuteSounds richt zich als enige festival in Nederland op doven en slechthorenden en omarmt daarbij de innovatieve middelen die het mogelijk maken spraak en muziek voor alle bezoekers logisch te vertalen.

De trilvloer, die geluid omzet in vibraties, is al enkele jaren een hit. Dit jaar pakt het festival het groter aan door een complete tribune van trillingen te voorzien. Ook op het gebied van muziek wil het festival anders dan anderen zijn.

Amos Ben-Tal

Amos is geboren in Israël in 1979. Hij in 1997 zijn dansopleiding in Canada, waarna hij in Den Haag neerstreek en negen jaar bij het Nederlands Dans Theater danste. Het is voor dit instituut dat hij zijn eerste voorstelling maakte, wat hem op lovende kritieken kwam te staan. Inmiddels leidt Ben-Tal OFFprojects, waarmee hij multidisciplinaire producties maakt.

De voorstelling gaat zaterdagavond 23 augustus in première en vindt plaats op het festival terrein van MuteSounds, dat dit jaar neerstrijkt op Surfdorp F.A.S.T. De toegang is gratis.