Festivals verenigen zich onder een manifest

Woensdag 25 februari is een festivalmanifest (op A0-formaat) bezorgd aan Minister Bussemaker, Raad voor Cultuur en Fonds Podiumkunsten. Met de titel ‘Leve De Festivals’ roepen Nederlandse festivals gezamenlijk de beleidsmakers op de diversiteit, innovatieve kracht en kwaliteit van festivals te erkennen, benoemen én honoreren. 

Festivalmanifest ‘Leve De Festivals’

De oproep luidt als volgt: “Erken, benoem én honoreer de diversiteit, de innovatieve kracht en de kwaliteit van festivals. Beloon festivals die meerdere functies in één organisatie verbinden, een essentiële rol spelen in de culturele infrastructuur en aldus bijdragen aan de ontwikkeling van hun discipline en van het publieksbereik.”

Miljoenen Nederlanders brengen jaarlijks een bezoek aan een festival, zoals het Holland Dance Festival. Dat aantal groeit nog steeds. Festivals bundelen artistieke én maatschappelijke functies en zijn ambassadeur voor de kunsten. In het landelijk beleid wordt dit nu echter onvoldoende gehonoreerd. Daarom doen de festivals nu gezamenlijk een oproep aan de politiek. Een beter beleid ten aanzien van de Nederlandse festivals in de komende kunstenperiode 2017-2020 is noodzakelijk, stelt het manifest.

Festivals moeten overleven zonder subsidies

Vóór 2013 werden er dertig festivals in de podiumkunsten meerjarig gesubsidieerd. Sinds 1 januari 2013 is er in de basisinfrastructuur nog één podiumkunstenfestival opgenomen voor een bedrag van 3,16 miljoen euro: het Holland Festival. Het Fonds Podiumkunsten heeft een vergelijkbaar bedrag beschikbaar voor alle overige festivals samen. Het resultaat hiervan, schrijven de initiatiefnemers: ‘ruimte voor slechts twaalf festivals in een vierjarige regeling met een individueel subsidieplafond van 300.000 euro. Achttien Festivals verloren aldus hun meerjarige subsidie, de twaalf blijvers kregen kortingen tot 70% te verwerken’.

In het manifest vragen ze om het organiseren van een financiële injectie. Hierbij moeten incidentele budgetten vervangen worden door duurzame verankering van festivals in het (rijks)beleid. Anderzijds vragen ze om de ontwikkeling van nieuwe begrippenkaders voor de beoordeling en ondersteuning van festivals, evenals het erkennen van festivals in hun meervoudige functie als verbinder, trend-watcher, (co)producent, talentontwikkelaar, plek voor debat en reflectie, innovator en ambassadeur voor de kunstdiscipline.

Deel het festivalmanifest

Tot de ondertekenaars behoren onder andere Tweetakt Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch, Noorderzon Performing Arts festival Groningen, Nederlands Theater Festival, Nederlandse Dansdagen, en Into the Great Wide Open. Het festivalmanifest is tevens online gepubliceerd, met het verzoek aan collega’s om het manifest te delen onder het motto: Delen is Ondertekenen. Henriëtte Post, directeur van Fonds Podiumkunsten, liet op Twitter al weten de initiatiefnemers op gesprek te zullen uitnodigen.

Lees het volledige festivalmanifest hier.

Meer inspiratie