Enkele dansvoorstellingen van het Holland Festival uitgelicht

Enkele dansvoorstellingen van het Holland Festival uitgelichtHet duurt nog even, maar het Holland Festival komt er weer aan. Al meer dan zestig jaar presenteert het podiumkunstenfestival ieder jaar bijzondere voorstellingen van internationaal niveau. Dit jaar vindt het festival plaats van 1 tot en met 26 juni en maken ruim vijfenveertig producties deel uit van de programmering. Wij lichten alvast drie dansvoorstellingen voor je uit.

L.A. Dance Project

Allereerst is het gezelschap L.A. Dance Project van de Amerikaanse choreograaf Benjamin Millepied te zien op het festival. Millepied is bekend van de choreografie van de Oscarwinnende film Black Swan. L.A. Dance Project is geen ‘traditioneel’ gezelschap, maar eerder een kunstenaarscollectief. Het gezelschap biedt dan ook meer dan alleen ballet en laat verschillende kunstvormen samensmelten om de traditionele grenzen van de dans te doorbreken. Op het Holland Festival presenteert het gezelschap een nieuw programma met het zelden uitgevoerde Quintett van William Forsythe, het experimentele Winterbranch van Merce Cunningham en Reflections, een nieuwe choreografie van Millepied zelf.

El Djoudour van Abou Lagraa

Een andere dansvoorstelling die voor het eerst in Nederland te zien is tijdens het Holland Festival is El Djoudour van de Frans-Algerijnse choreograaf Abou Lagraa. Hij maakte in 2011 grote indruk op het festival met de productie Nya. In de nieuwe voorstelling El Djoudour tonen veertien dansers de visie van Ladraa op de essentie van de Islamitische cultuur. Door middel van dans onderzoekt Ladraa wat de vrijheid is van het individuele lichaam binnen cultureel diverse samenlevingen. De dansers worden live begeleid door de Algerijnse zangeres Houria Aïchi.

Dança Morta van Bruno Beltrão

De Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão maakt met de voorstelling Dança Morta zijn debuut op het Holland Festival. In de voorstelling laat Beltrão de taal, gebaren, bewegingen en rituelen van de straat zien en combineert dit met moderne dans. Beltrão groeide op met streetdance en hiphop, maar in zijn choreografieën gaat hij vaak verder dan het bravoure dat hiermee gepaard gaat. Hij laat zijn dansers ook van een kwetsbare kant zien. Het tijdschrift Ballettanz riep Beltrão uit tot ‘belofte voor de toekomst’.

Kijk voor meer informatie of om direct kaarten te bestellen op www.hollandfestival.nl

Foto L.A. Dance Project - Quintett: Ryan Schude