Eerste soliste Maia Makhateli wint Alexandra Radiusprijs 2015

Maia Makhateli is de winnares van de Alexandra Radiusprijs 2015. De eerste soliste van het Nationale Ballet ontving de prijs tijdens het Gala van Het Nationale Ballet op 8 september 2015. “In het afgelopen seizoen wist zij te overtuigen op alle fronten (…) schitterde als een juweel (…) raakte het hart”, aldus de jury. Maktaheli gaat naar huis met het prijzengeld van vijfentwintighonderd euro en een kunstwerk.

“In het afgelopen seizoen wist Maktaheli te overtuigen op alle fronten, in alle aspecten van het gevarieerde repertoire”, zei de jury over de toekenning van de prijs. Dit jaar bestond de jury uit: Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Ineke Koop-Pastoor (Vriend van Het Nationale Ballet). Ook voormalig eerste soliste Alexandra Radius, naar wie de prijs vernoemd is, nam plaats in de jury.

Maia Maktaheli

Maia Maktaheli studeerde aan de San Valley Ballet School in de Verenigde Staten. Daarna danste ze vier jaar bij het Colorado Ballet. In 2006 stapte ze over naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland ‘koud en grijs’, waarna ze auditeerde bij Het Nationale Ballet. Hier werd ze in 2007 aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste; een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste. “Deze erkenning geeft me aanmoediging, inspiratie, kracht en de mogelijkheid om te blijven groeien als danseres”, zei Maktaheli over het winnen van de Alexandra Radiusprijs.

Eerdere winnaars van de Alexander Radiusprijs waren onder andere Igoné de Jongh (2002/2003),  Anna Tsygankova (2006/2007) en Mathew Golding (2010/2011). De Alexandra Radiusprijs wordt al sinds 1988 jaarlijks uitgereikt namens de Vrienden van Het Nationale Ballet.