Eerste editie Moving Futures Festival in Amsterdam

Timothy PierreHet Moving Futures Festival brengt in oktober beweging in de stad. Moving Futures is hét festival voor de dans van nu met thema’s die er toe doen. Dit rondreizende festival is een gezamenlijk initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost en presenteert talentvolle dansmakers aan het Nederlandse publiek.

Programma editie Amsterdam

De aftrap van het Moving Futures Festival vindt plaats in Amsterdam van 9-12 oktober. Hiermee heeft Amsterdam de vuurdoop van het festival in handen. Deze allereerste editie biedt een breed programma van voorstellingen, workshops, talkshows, lezingen en een feest. Een interessant programma, dat je dans binnen en buiten de zaal laat beleven. De gemeenschappelijke deler van de talenten: lef. Het zijn makers die met hun voorstellingen het publiek uitdagen, zich durven uitspreken over hedendaagse kwesties en zoeken naar raakvlakken buiten de dans.

Ook beleeft deze eerste editie maar liefst drie premières. L.O.V.E. van Cecilia Moisio, die net als afgelopen jaar genomineerd is voor de Prijs Nederlandse Dansdagen, Wie je ook bent van Marie Goeminne en AL13FB<3 van Fernando Belfiore. Drie spraakmakende makers met ieder een heel eigen handtekening. Verder is er onder meer werk te zien van Clément Dazin (Aerowaves), Connor Schumacher, Arno Schuitemaker, Katja Heitmann en Jasper van Luijk.Moving Futures Amsterdam wordt een happening die zich op verschillende locaties in de stad zal voltrekken en uiteindelijk samenkomt in een bruisend feest door Subbacultcha! in Amsterdam Noord.

Naast voorstellingen zijn er installaties, workshops en lezingen. Zoals een workshop filmmaken met je smartphone door Cinedans, presenteren wij de installatie The Future Issue van Piet Langeveld en Gerda Postma en is er een lezing-experiment van de Social Brain Lab met top neurowetenschappers Christian Keysers en Valeria Gazolla, over hoe wij empathie beleven bij het kijken naar beweging.

Moving Futures

In een snelle en snel veranderende wereld blijven choreografen ons via de
danskunst verwonderen met hun opmerkelijke kijk op de mensen en de dingen, op
onszelf en de ander. Vijf talentontwikkelaars voor de dans - Dansateliers,
Dansmakers Amsterdam, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost - riepen
gezamenlijk een netwerk in het leven: Moving Futures.

Met dit netwerk bieden zij opkomend choreografisch talent de kans zich verder te ontwikkelen, creëren meer speelmogelijkheden en delen zij kennis. Daarbij werken zij nauw samen met theaters ter plaatse, om het publiek de dans van vandaag niet alleen te laten zien, maar ook te laten beleven. In Amsterdam zijn dit: Theater Bellevue, MelkwegTheater, De Balie, SSBA Salon en Dansmakers aan ’t IJ.

Moving Futures zal na de editie in Amsterdam doorreizen naar Tilburg (15-17 okt), Drachten (24-26 okt),
Rotterdam (31 okt-2 nov), Arnhem (6-8 nov) en Nijmegen (18 dec).

Moving Futures wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds en VSB fonds. De Amsterdamse editie is ook nog ondersteund door Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Stadsdeel Noord.

Voor meer informatie en kaartverkoop ga je naar de website of naar de website van Dansmakers.