Foto: Phile Deprez - 'Staal', Maas Theater en Dans

Documentaire over dansvoorstelling ‘Staal’ op NPO2

Staal is een dansvoorstelling over jongens die mannen worden. Ze groeien op tot rokkenjager, grappenmaker, carrièreman of gewoon tot eeuwige puber. De documentaire Jongens waren we zoomt in op de dansers achter deze  dansvoorstelling van Maas theater en dans. Regisseuse Marjolein Boonstra bevraagt hen over hun zoektocht naar volwassenheid. Jongens waren we is op woensdag 2 december 2015 van 22.58 uur tot 23.54 uur op NPO 2 te zien.

Staal laat jongens zien die zich verschuilen achter maskers. Ze maken zich groter dan ze zijn. Ze wachten tot ze zijn opgegroeid, en komen vervolgens tevoorschijn als echte man. De dansvoorstelling ging in 2011 in première. Duizenden scholieren zagen de voorstelling, maar ook bij een vrij publiek sloeg het stuk aan. In 2013 ging de Staal daarom in reprise. Ook in juni 2015 is nog eenmaal een reeks dansvoorstellingen gespeeld.

De jongens die ze waren

In de documentaire Jongens waren we vertellen de dansers uit Staal over hun persoonlijke bestaan. Veel van hen groeiden op zonder vader, werden gepest of waren eenzaam. Ze kijken terug op de jongens die ze waren vanuit hun perspectief als volwassenen. Jongens waren we is een documentaire van omroep Human in samenwerking met Maas theater en dans.

Meer inspiratie