Foto: Ursula Kaufmann- Manger, Boris Charmatz

Dansvoorstellingen van choreograaf Boris Charmatz in Breda

Breda had de gelauwerde choreograaf Boris Charmatz als één van de eersten in ons land op het oog. Op 9 en 10 december 2015 toont het Chassé Theater daarom zowel de kiem van zijn carrière als zijn nieuwste grote zaalwerk. Op 26 november 2015 vertoond Chassé Cinema al de film Les Disparates.

In 1993 ging in een zaaltje in Lyon À bras-le-corps in première, een pareltje dat geen onderscheid tussen podium en auditorium. Dansers en publiek lopen door elkaar. Het startpunt van de indrukwekkende loopbaan van Boris Charmatz vormde. Manger doet momenteel alle grote festivals aan, met veertien dansers die onophoudelijk eten. Ze slikken, kauwen en bijten, ongeacht wat ze doen: of dat nu slapen, rennen of vrijen is. Manger gaat over de kern van consumeren: iets tot je nemen en laten verdwijnen.

Kunstgeschiedenis, filosofie en dans

Met de film Les disparates legt cineast César Vayssié de veelgeprezen, gelijknamige choreografie van Charmatz en Dimitri Chamblas vast. Centraal staat de vertolking van het complete palet aan emoties.

Boris Charmatz voltooide zijn dansopleiding aan de Franse Ecole de Danse in Parijs. Daarnaast studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie. In 2011 werd Charmatz geselecteerd als ‘artiste associé’ voor het Festival d’Avignon. Hij heeft dit festival toen mede vormgegeven.

Meer inspiratie