Dansonderzoekers bundelen hun krachten

Het National Centre for Performance Arts (NCPA) heeft twee nieuwe partners gevonden waarmee de stichting het komende jaar gaat samenwerken. De NCPA stimuleert een duurzame en gezonde carrière voor dansers en topsporters. Om dit doel te bereiken gaan ze samenwerken met de afdeling Orthopedie van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en de Verening voor Dansonderzoek (VDO).

De eerste samenwerkingsactie met de VDO is het symposium Freedom in performance. Onderwerp van gesprek is de relatie tussen de vrije wil, intuïtie en cognitie binnen het creatieve proces dat een danser of choreograaf doormaakt. Het onderwerp ligt in het straatje van de VDO, die dansonderzoek binnen Nederland stimuleert. Dit doen ze onder andere door middel van studiedagen over dansonderzoek. Ook geven ze om de twee jaar het boek Danswetenschap in Nederland uit, waarin Nederlands dansonderzoek gepubliceerd wordt. Daarnaast fungeert hun website als verzamelplaats voor publicaties in dansonderzoek. 

Medisch dansonderzoek

De afdeling Orthopedie van Rijnstate onderzoekt meer de beroepspraktijk van dans, gericht op de medische ontwikkelingen voor dansers. De artsen van de afdeling zijn gespecialiseerd in orthopedie voor topsporters en dansers. Hiervoor werkt de afdeling nauw samen met artsen die over aanzienlijke kennis in dans beschikken.

De NCPA bundelt deze kennis nu door een samenwerking met de twee organisaties aan te gaan. Het National Centre for Performing Arts is, hoe Engels het ook mag klinken, een Nederlands instituut. Ze zijn gehuisvest in Arnhem en faciliteren multidisciplinair onderzoek, educatie en professionele trainingen.