Openings Cultureel Jaar FesTYvals - De Styl

Dansers Danskwartier klaar voor openingsFesTYval

Op vrijdagavond 12 mei openen dansers van Dans Magazine ambassadeur Het Danskwartier uit Zuidlaren het culturele jaar tijdens de spetterende openingsshow bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde. In de show wordt dans gecombineerd met een lasershow en verschillende video-elementen.

Al maanden zijn de 20 selectiedansers en 2 professionele danseressen bezig met het instuderen van de verschillende choreografieën. Met nog een paar weken voor de boeg is het nu tijd om de puntjes op de i te zetten. Trots staat dansdocente en eigenaresse van het Danskwartier, Christel Kroese, vanaf de zijkant naar haar dansers te kijken. De groep dansers, veelal tussen de 13 en 19 jaar oud, is er klaar voor.

Dans bij Rijksluchtvaartschool

Rijksluchtvaartschool in EeldeZo ook Vera van Engeland (16). “We zijn wel wat gewend natuurlijk, aangezien we ieder project afsluiten met een uitvoering, maar dit is toch wel anders. Dit is echt voor de opening.” De openingsshow vindt plaats bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Tijdens de gehele show is dan ook een prominente rol weggelegd voor de RLS en kunstenaar Bart van der Leck. Dankzij Van der Leck kreeg het gebouw onder meer de bekende rode, gele en blauwe kleurvlakken. “De verschillende dansen passen echt goed bij de kleuren, net als de kleding die we gaan dragen.”

Laten zien hoe leuk dansen is

Hoewel ze als groep regelmatig optreden, vindt Vera het komende optreden toch wel spannend. “We hebben maar één keer om te laten zien wat we kunnen, dus het moet gelijk goed. Maar we vinden het bovenal heel erg leuk. Meestal komen vooral ouders en bekenden kijken, nu kunnen ook anderen zien hoe leuk dansen is”, besluit ze.

FesTYvals

Vanaf mei 2017 mag de gemeente Tynaarlo zich de Culturele gemeente van Drenthe noemen. Een jaar lang kan iedereen genieten van allerlei culturele festiviteiten, ook wel FesTYvals genoemd. Het thema is ‘Historie met een knipoog’. De Festyvals vinden dan ook plaats rond een aantal cultuurhistorische kernpunten, zoals het Meisje van Yde, Berend Botje en de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Meer informatie is te vinden op de website van het culturele jaar, www.Festyvals.nl of op de Facebookpagina. 

Toegangskaarten openingsFesTYval

De toegang tot de openingsshow is gratis. De gratis toegangskaarten zijn vooraf te bestellen via de website van FesTYvals. Op de website is ook het volledige programma van het culturele jaar te vinden. Voor de gratis toegangskaarten kan men tevens terecht in het gemeentehuis in Vries. Het openingsFesTYval begint op vrijdag 12 mei om 20.30 uur.

Meer inspiratie