Carla Lipp als Pruikenmaakster Jet in de televisieserie 'Ja zuster, nee zuster' van de VARA. © Nationaal Archief

Danseres en actrice Carla Lipp overleden

Maandag 27 februari is danseres en actrice Carla Lipp overleden op 83-jarige leeftijd. Zij is vooral bekend van haar rol in de televisieserie Ja zuster, nee zuster uit de jaren zestig. Daarvoor heeft ze echter een hoge dansopleiding genoten en was ze een getalenteerd danseres.

De ballerina

Carla Lipp (1934-2017) volgde een balletopleiding bij grote namen als Sonia Gaskell en Madame Nora in Parijs. Ze danste in de jaren vijftig onder andere bij het Ballet der Lage Landen, Ballet Municipal en het Operaballet (demisoliste). Later werkte Carla ook als choreografe bij tv-shows van onder meer Jaap van Merve, Piet Muyselaar en Willy Walden.

Tv-carrière van Carla Lipp

Ondanks haar dansopleiding, begon Carla ook te acteren in verschillende televisieprogramma’s. Op tv is Carla vooral bekend geworden in de rol van pruikenmaakster Jet in de televisieserie Ja zuster, nee zuster. Hier kreeg ze een hit met haar zelfbedachte nummer ‘De Twips’ (Twips twips twips, eerst de handen op de heupen, dan de handen op de bips). Dit werd later ook een dans en Carla nam nog meer nummers op. Die werden echter niet bekend bij het grote publiek. Wel zong ze bij het Radio-orkest o.l.v Ger van Leeuwen in Casino Amsterdam. In de jaren zestig deed ze ook mee aan de musical Heerlijk duurt het langst van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Door haar acteerervaring was ze ook sinds 1978 docente aan de Theaterschool. Recentelijk speelde ze nog een rol in de serie Baantjer (2005).

Dans en luister naar De Twips