Dansende Amsterdamse ouderen zitten niet achter geraniums

Still Moving, een dansproject voor iedereen vanaf 60 jaar in Amsterdam, is een hit onder de Amsterdamse ouderen. Over dit dansproject wordt een real-life documentaire serie gemaakt door filmmaker Sjoerd Derine. Deze documentaire serie geeft een uniek kijkje achter de schermen bij Still Moving, wat onderdeel is van het danseducatie project van Stichting Dance Connects. In de documentaire reeks volgen wij de ouderen bij hun moderne danslessen en het creëren van hun eigen voorstelling.

Het project Still Moving

“Ik ben dit project begonnen omdat mijn overtuiging is dat iedereen kan dansen, en dat we dat eigenlijk steeds minder doen naar mate we ouder worden”. Aldus Floortje Rous, projectleider, docent en choreograaf, in de documentaire van Still Moving. Deelnemers aan dit project variëren in leeftijd, van 60 tot soms zelfs 84. Het idee is dat de ouderen eerst een aantal moderne danslessen volgen, waarna zij een voorstelling creëren die in heel Amsterdam opgevoerd zal worden. Een deelnemer zegt over het project: “Ik kan dus niet dansen, en mijn man zei altijd je hebt geen ritmegevoel, en nu begin ik hem zo langzamerhand te geloven. Maar het kan me allemaal niet schelen”. Het gaat haar namelijk om de plezier die zij heeft in het dansen. Rous sluit zich daarbij aan, ook zij zegt dat het niet per definitie om de pasjes gaat maar om de contacten die de ouderen ermee kunnen leggen en het gevoel wat zij erdoor krijgen.

Dansvoorstellingen vol kracht

Voor de dansgroep in Amsterdam West is, na de moderne danslessen, gekozen dat hun voorstelling over kracht zal gaan. Dit om te laten zien hoe krachtig de mensen zijn, zowel fysiek als geestelijk in persoonlijkheid. In de groep Centrum-Amsterdam denkt Rous de dansvoorstelling meer te richten op de muzikale vrolijke ritmische dans. En tot slot bij de groep in Amsterdam Oost wil zij de aandacht voor elkaar inzetten in de choreografie, met als thema vernieuwing en verandering. De muziek voor de dansvoorstellingen wordt gemaakt door verschillende muzikanten welke live onderdeel zullen zijn van de voorstelling. Hierdoor kun je volgens Rous zien hoe verbonden dans en muziek met elkaar zijn.

Nieuwsgierig geworden?

De ouderen die meedoen aan dit project zijn nog niet klaar om achter de geraniums te zitten. Zij willen dansen! Dit willen zij graag aan heel Nederland laten zien. Het project Still Moving van Stichting Dance Connects biedt hen deze kans. Benieuwd naar de real-life documentaire serie die Sjoers Derine maakt over dit project? Kijk dan hier

Vanaf juni is de voorstelling van Still Moving te zien in verzorgingshuizen, buurtfestivals en theaters door Amsterdam. Kijk hier voor de data.