Dansen in Japan na 67 jaar weer legaal

Japan heft het 67 jaar oude verbod op dansen in clubs op. Dit melde de Independent afgelopen woensdag. Dansen kan in Japan enkel in zaken die daarvoor een vergunning hebben, en zelfs dan moest het dansen officieel stoppen rond middernacht. Vanaf volgend jaar hoeven bezoekers zich nergens meer in te houden.

Footloose-situatie in Japan

Een dansverbod, zoals sommigen kennen uit de film Footloose, werd in Japan na de Tweede Wereldoorlog ingesteld, in een poging om de prostitutie in clubs een halt toe te roepen. Ondanks de wet zagen Japanse autoriteiten in de tweede helft van de vorige eeuw het dansen veelal door de vingers, ook na middernacht. Maar door een reeks drugsschandalen en vechtpartijen in clubs werd de wet het laatste decennia weer streng toegepast en werden politie-invallen in clubs een bekend gezicht.

Petitie van Ryuichi Sakamoto

Een nieuwe wet zal het dansverbod definitief opheffen. Dit met dank aan de bekende muzikant Ryuichi Sakamoto, die een campagne leidde om het dansverbod naar de prullenmand te verwijzen. Hij zamelde honderdvijftigduizendste handtekeningen in. De nieuwe wet werd vorige week aangenomen en gaat volgend jaar van kracht. Tot dan blijft dansen strafbaar.

Olympische Spelen in Japan

Het opheffen van het dansverbod werd ook ingegeven door de Olympische Spelen die in 2020 in Japan worden georganiseerd. De overheid neemt de nodige stappen om het toeristen naar hun zin te maken. Ogenschijnlijk om ze zoveel mogelijk geld laten uitgeven gedurende hun verblijf.

Zweden verbiedt dansen

Hoewel Japan van haar dansverbod afziet, is 'spontaan dansen' is nog altijd verboden in Zweden. Eigenaars van uitgaansgelegenheden die geen speciale dansvergunning hebben, riskeren er een boete wanneer hun klanten met de voetjes van de vloer gaan. In maart jl. probeerden politici het dansverbod op te heffen. Deze motie kreeg echter onvoldoende steun in de Riksdag (Zweedse parlement). Dansen zonder vergunning is er nog altijd förbjudet (verboden).