Cultuureducatie goed voor persoonlijke ontwikkeling

FanWorkIedere week zingen, dansen en acteren is niet alleen hartstikke leuk maar ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Dit concludeert FanWork Musicals naar aanleiding van eigen onderzoek. 

Persoonlijke ontwikkeling

De afgelopen jaren werd er veelvuldig gepubliceerd over de positieve invloed van cultuureducatie op sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, mede doordat er in het reguliere onderwijs steeds minder aandacht en geld naar uit gaat. FanWork deed zelf ook onderzoek naar de positieve effecten van kunsteducatie. Wouter Blijleven, creatief directeur van FanWork, vertelt:

“De uitslagen van onze jaarlijkse enquête komen binnen en de grootste pluspunten blijken niet de technische vaardigheden, maar de sociale vaardigheden van de leerlingen. 92% van de respondenten associeert ‘persoonlijke ontwikkeling’ direct met FanWork en dit wordt door 28% van de ouders in een open vraag spontaan aangehaald als het sterkste punt van de lessen.”

De zang-, dans- en dramalessen bevatten vele vaardigheden naast uitsluitend het technische. Blijleven: “Wij zien regelmatig kinderen na een jaar musicalles te hebben gevolgd gedragsveranderingen op ieder vlak vertonen; het geeft een boost om jezelf te laten zien, uit de comfortzone te stappen en samen te werken met andere deelnemers.”

Sociale vaardigheden

“Hoe we dit doen in de les? We werken samen, geven feedback en complimenten, we zetten door als het tegenzit, helpen elkaar en noem maar op!” zegt Marsha van Oss, dansdocente bij FanWork Hilversum.

Ze geeft ook een concreet voorbeeld: “Iedere les start ik met een warming-up waarin een aantal stukjes zitten waarin ik lukraak iemand aanwijs die iets mag bedenken en wat de rest na moet doen. De eerste paar weken resulteert dit vaak in een giechel-drama, maar aan het einde van het schooljaar laat iedereen zonder schroom de gekste moves zien. Zo geef ik mijn leerlingen mee dat met zoiets als dansen, je eerste ingeving en inspiratie nooit fout is.”

FanWork

In september 2014 bestaat FanWork tien jaar. Momenteel is het de grootse musicalclub van Nederland met bijna 900 leerlingen, negen locaties in De Randstad, en veertig professionele en bevlogen docenten. In juli worden er op alle leslocaties proeflessen georganiseerd. Inschrijven hiervoor kan via www.fanworkmusicals.nl of 030-6866911