© Het Nationale Ballet, Junior Company

Crowdfunding voor studiebeurs Junior Company

Giovanni Princic (19) en Melissa Chapski (19) zitten op dit moment in het eerste jaar van hun tweejarige opleiding in de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor het tweede jaar is er echter een studiebeurs van tienduizend euro nodig. Princic en Chapski hopen aan deze tienduizend euro te komen door een crowdfunding. Binnen een krappe week hebben de beide jonge talenten al een bedrag van ruim zeventig procent van hun studiebeurs gedoneerd gekregen.

Giovanni Princic

Princic, van origine Italiaans, wil zijn opleiding bij de Junior Company graag afmaken, maar daarvoor heeft hij voor het tweede jaar wel een studiebeurs nodig van tienduizend euro. Om aan dit bedrag te komen startte hij een crowdfunding campagne. Princic zelf: “Het is voor mij van het állergrootste belang deze opleiding met een studiebeurs te kunnen voorzetten. Ik heb nog maar een klein zetje nodig om mijn uiteindelijke doel te halen.”

Dat Princic het waard is blijkt uit een belangrijke solo die hij toegewezen kreeg. Hij voelt zich niet langer een nummer maar een mens. Vroeger stond hij in de balletles op de achterste rij, te verlegen om op de voorgrond te treden. Inmiddels is dit veranderd: “Nu weet ik dat ik op rij één mag of zelfs moet gaan staan.” Giovanni Princic helpen om zijn carrière voort te zetten en nog meer te leren bij de Junior Company, klik dan hier.

Melissa Chapski

Net zoals Princic, wil ook Chapski, van origine Amerikaanse, graag beginnen aan het tweede jaar opleidingsjaar van de Junior Company. Ook zij heeft hiervoor een studiebeurs nodig van tienduizend euro en probeert dit geld bij elkaar te sprokkelen door crowdfunding. Chapski zelf over haar gedrevenheid om te beginnen aan dit tweede jaar: “Vrij laat kwam ik tot de ontdekking dat mijn ware passie bij het ballet ligt. Pas met 16 jaar begon ik te dansen in een professioneel trainingsprogramma.”

Chapski geeft aan graag door te willen gaan met het tweede jaar om zo meer uitgedaagd te worden in het dansen van een klassiek duet en meer nieuw, modern werk. In de toekomst zou zij graag solist bij Het Nationale Ballet willen worden: “De rol van Aurora in Sleeping Beauty wil ik dolgraag dansen of een grote rol in een van de balletten van Hans van Manen.” Melissa Chapski helpen om haar carrière voort te zetten en nog meer te leren bij de Junior Company, klik dan hier.

De Junior Company

In 2013 richtte het Nationale Ballet de Junior Company op. Met als doel zo het gat te dichten tussen de Nederlandse Nationale Ballet Academie en Het Nationale Ballet. Jong talent krijgt zo een opstapje naar Het Nationale Ballet. Dertien jonge talenten worden in dit tweejarige programma opgeleid met een dagelijks programma. Getraind door bekende namen zoals Hans van Manen, Igone de Jongh en Marjin Rademaker.

Daarnaast streeft de Junior Company ernaar twee keer per jaar een toer te organiseren. Deze tour bestaat uit een pas-de-deux en uittreksels uit het (neo) klassiek repertoire en nieuwe creaties. De choreografie wordt speciaal gemaakt voor de Junior Company door gerenommeerde choreografen. Soms worden dansers van de Junior Company gevraagd mee te dansen in de grotere producties van Het Nationale Ballet.