Foto: Tyler Dolan - Afrovibes Festival

Aandacht voor vluchtelingen in programma Afrovibes Festival

Het Afrovibes Festival is dit jaar actueler dan ooit. Het festival vraagt aandacht voor de positie van vluchtelingen in Europa in hun programmering. Dit doen ze met de theatervoorstelling The Line en een speciaal diner georganiseerd door de vluchtelingen van We Are Here. We Are Here vraagt aandacht voor de benarde situatie waarin asielzoekers in Nederland vaak terecht komen.

The Line vertelt de verhalen die voortkomen uit de gewelddadige aanvallen op migranten in Zuid-Afrika. Hiervoor interviewde regisseur Gina Shmukler zowel daders als slachtoffers. Voor haar voorstelling kiest Shmukler ervoor om actrices constant te laten schakelen tussen verschillende personages. Door deze veelvoud aan perspectieven geeft The Line goed stof tot nadenken over de Europese migrantendrama’s.  

The Normal Diner: Wij zijn hier, wij koken hier

De eigen stemmen van de vluchtelingen weerklinken in het door het vluchtelingencollectief We Are Here georganiseerde theaterdiner ‘The Normal Diner’. Tijdens het diner zullen vluchtelingen scènes spelen uit hun voorstelling in wording The Normal Life. Hoe voelt het om je thuis achter te laten? Om opgejaagd te worden en een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de voorstelling zullen er gerechten uit het kookboek Wij Zijn Hier, Wij Koken Hier geserveerd worden.

Het Afrovibes Festival haalt jaarlijks gevestigd en opkomend talent uit Afrika naar Nederland. Theater, dans en muziek staan hierbij centraal. Het festival biedt de mogelijkheid voor artistieke uitwisseling tussen Afrikaanse en Europese artiesten en publiek. Het Afrovibes Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 oktober 2015 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Meer inspiratie