Foto: Photocall - Hans Gerritsen

35 jaar aan balletfotografie gebundeld in 'Photocall'

Met behulp van crowdfunding financierde fotograaf Hans Gerritsen zijn 244 pagina’s tellende balletfotoboek. Photocall werd op 6 november feestelijk gepresenteerd tijdens de opening van de bijbehorende tentoonstelling ’35 jaar balletfotografie’.

 Hans Gerritsen - Marie ChouinardGerritsen leverde met Photocall niet alleen een overzicht van 35 jaar van zijn balletfoto’s af, maar ook een stukje gedocumenteerde danshistorie. In Photocall zijn niet alleen foto’s te zien van bekende dansgezelschappen zoals het Scapino Ballet, Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet, maar ook foto’s van kleinere gezelschappen uit de jaren ’80 en ’90 die de tijd niet hebben doorstaan.

Anoloog en digitaal

Daarnaast fotografeerde Gerritsen dansgezelschappen als het Ballet van de XXste Eeuw (Maurice Béjart), het 'Festival Ballet' (Peter Schaufuss) uit Londen, Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch uit Duitsland en diverse gezelschappen uit Moskou en Sint-Petersburg. De foto’s tot aan het jaar 2000 zijn allemaal analoog en zwart-wit. Vanaf de jaren ’00 zijn er ook foto’s in kleur en digitaal geschoten.

 Hans Gerritsen - Ballet de Monte CarloGerritsen maakte zijn balletfotoboek interactief door met QR-codes te verwijzen naar online informatie en filmpjes die meer achtergrondinformatie geven over de foto’s. De resultaten omvatten filmpjes van balletgezelschappen, maar ook links naar interviews met choreografen als Marco Goecke, Hans van Manen en Jiří Kylián. Prinses Margriet schreef, als dansliefhebber, een inleiding voor het balletfotoboek.

Photocall is onder andere verkrijgbaar via de website van Hans Gerritsen.

In het komende nummer van Dans Magazine lees je meer over de favoriete foto's van Hans Gerritsen! Dans Magazine verschijnt op 11 december 2015.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 30 november 16:00 uur een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Meer inspiratie