Home » Blogs

Krachtvoer voor dansers

24 januari 2017 - Lenneke Gentle

Dansdocenten zijn de hele dag in beweging. Daarom hebben we goede voeding nodig. Goede voeding is voor mij rijk aan voedingsstoffen en energie en arm aan chemische toevoegingen. Sinds ik mijn eetpatroon heb omgegooid zit ik lekkerder in mijn vel, eet ik minder, geniet ik meer, ben ik bijna niet meer ziek en heb ik minder trek.

Wil jij ook meer energie, zonder pieken en dalen? Om nou meteen je hele voedingspatroon om te gooien is niet verstandig. Het is mij niet gelukt op die manier. Wat me wel is gelukt, is om stap voor stap nieuwe dingen uit te proberen. Nieuwe receptjes, nieuwe ingrediënten leren kennen en zo maaltijd voor maaltijd bekijken wat je nodig hebt. 

Sportables en dansers

Karin Lambrechtse is dansdocent en voedingskundige. Zij stond met een minishop op de Danspiratie Conferentie. Ze had heerlijke snacks gemaakt zeg!  En in haar boek 'Sportables' staan de achtergronden en allerlei lekkere recepten voor lekker en gezond dansvoedsel. De stappen richting een betere gezondheid en meer energie kun je al zetten door te stoppen met suiker, snoep, snacks en snelle koolhydraten zoals brood, pasta en meer dingen waar tarwe in zit.  Als je dat een maand probeert, zul je erachter komen dat het wel even afkicken is EN dat er heerlijke vervangers zijn van tarwe en zoetigheid. Want als je me kent weet je dat ik DOL ben op koken, bakken en eten. Het moet ook echt lekker zijn. Gelukkig kun je zelfs lekkere en gezonde taarten en andere tussendoortjes maken. 

Cadeautje: recepten voor dansers

In deze blog op veler verzoek: Een paar van mijn lekkerste recepten voor snel, lekker, gezond eten voor overdag. 

Ontbijt: Havermout!

Havermout is een trage energie leverancier waar ik ongeveer drie kinderlessen op kan geven.

  • Snel en makkelijk: havermoutpap

De havermout in een pannetje even opkoken met water/melk/melkvervanger. Dan in een kommetje en je kunt er echt van alles aan toevoegen; banaan, walnoten, kokosrasp, honing, een stukje 85% chocolade, gedroogd fruit, bosbessen, pecannoten, dadels, appel, amandelen enz. 

  • Veel lekkerder: havermout pannenkoeken!  (het recept x2 is ook leuk voor je gezinsleden)

100 ml water/melk/melkvervanger

40 gram havermout

10 gram kokosrasp

snuf zout, snuf kaneel, lepel honing

1 ei

1 banaan

Alles met de staafmixer mengen en dan 3 in de pan bakken met kokosolie. 

Tussendoor

Je kunt natuurlijk op een winterwortel gaan staan knabbelen, maar je kunt er ook een brood van maken. 

  • Wortelbrood

150 gr geraspte wortel

150 gr gehakte noten

150 gr blanke rozijnen

120 gr speltmeel 

4 eieren

snuf zout, snuf speculaaskruiden

Alles met de mixer door elkaar mengen, in een bakblik met bakpapier in de oven op 180 graden. Klaar als het lekker ruikt en wat bruin ziet, meestal rond 30 min. 

  • Bananenmuffins

150 gr amandelmeel

snuf zout, snuf speculaaskruiden

1 tl bakpoeder

3 eieren

3 bananen

een hand grof gehakte walnoten

een hand gewelde dadels

Kluts de eieren, meng het meel, zout, specerijen en bakpoeder erdoor. 

In een ander bakje de gewelde dadels, de bananen en de walnoten staafmixen tot een puree.

De puree toevoegen aan het eiermengsel en het beslag in een muffinvorm bakken. 180 graden, ongeveer een uurtje. 

Lunch

Zo veel mogelijk groente als je kunt. Vaak maak ik in het weekend een grote pan soep die ik dan in jampotjes invries en kan opwarmen tijdens lunch of tussen de lessen door. Een salade met kikkererwten of linzen is ook lekker en door de traag werkende koolhydraten heb je er de hele middag iets aan. Gekookt eitje erbij is ook fijn. En... Speltcrackers met Hummus is mijn favoriet. 

  • Hummus

Pak een hakmolen en mik daarin: 

1 pot gewelde kikkererwten 

1 teen knoflook

2 el tahinepasta

sap van een halve citroen (pas op pitjes)

10 takjes basilicum

flinke scheut olijfolie

snuf zout, pittige paprikapoeder, kurkuma, peper

Mix alles door elkaar en kijk of het vochtig en kruidig genoeg is naar jouw smaak. Zo niet kun je meer olijfolie toevoegen of wat water. De kruiden kun je ook aanpassen of pittiger maken naar jouw smaak. In een jampot in de koelkast blijft het ruim 3 dagen goed. Lekker op een cracker of met allerlei groentes erbij als dip. 

Lekkers!

Altijd fijn om jezelf te verwennen. Als er iemand jarig is. Of niet. Of gewoon een moment voor jezelf. Deze brownie van Rens Kroes is ZO lekker dat zelfs mijn man het eet. En geloof me, dat zegt iets :) Op basis van zoete aardappel, noten en rauwe cacao lijkt het misschien niet lekker, maar dit serveer ik zelfs op de verjaardag van mijn zoon en het is als eerste op. Recept? klik hier 

Door al dit heerlijke gezonde eten ben ik zo geïnspireerd geraakt door voeding! Een vriendin van mij is voedingsdeskundige en wij gaan onze krachten bundelen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar het traktatiegedrag van ouders en kinderen. Daar gaan wij gegevens uit filteren waarmee we in kunnen spelen op de traktatiewensen van ouders en kinderen en die zo gezond mogelijk gaan aanbieden. Dit is ook heel leuk voor de (dans)scholen in Nederland. Beter een lekkere traktatie waar je energie van krijgt dan een lekkere traktatie vol met chemicaliën die slecht is voor je, toch? 

Dit blog is ingezonden en verscheen eerder al op Dansinspiratie.

Lenneke Gentle