Home » Blogs

6 Dingen die je wil weten over dansschoenen

29 november 2016 - Redactie

Wist je dat het dragen van goede dansschoenen heel veel voordelen heeft? En wist je dat het dragen van de ‘verkeerde’ schoenen tijdens het dansen vervelende consequenties kan hebben voor je gewrichten? Vooral als je vaker dan twee keer per maand danst, is het volgende artikel interessant voor je.

Laat ik beginnen met het beantwoorden van de vraag: Waarom zou je dansschoenen willen dragen?
Wist je dat dansschoenen net zo onmisbaar zijn voor het dansen als voetbalschoenen bij het spelen van een spelletje voetbal? Natuurlijk kan je voetballen zonder voetbalschoenen maar het resultaat, en daarmee vooral het gevoel, is nogal anders. En net als bij voetbal merk je het pas als je het eenmaal hebt ervaren.

Hieronder volgen 6 dingen die je wilt weten over het dragen van dansschoenen:

Dansschoenen met meer grip

Laat ik er maar meteen mee beginnen want voor mij is dit de nr. 1 reden waarom ik het liefst dansschoenen draag: Grip!

Een zool van een dansschoen is niet, zoals een buitenschoen, voorzien van rubber of hout maar van zeemleer. Dit bijzondere materiaal zorgt ervoor dat je zelfs op een gladde vloer voldoende grip hebt om je vrij te bewegen. Mocht het toch te glad aanvoelen dan kan je het materiaal borstelen. Het hebben van meer grip zorgt ook voor meer veiligheid.

Dansschoenen zijn licht

Een gemiddelde dansschoen is veel lichter dan de schoenen die je dagelijks draagt. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk je voeten makkelijker optilt en verplaatst. Het zorgt er ook voor dat je minder snel blessures oploopt rondom de enkels, knieën en heupen.

Meer balans door goede dansschoenen

Natuurlijk zal je niet in een keer vijf draaien op je plaats doen door het dragen van dansschoenen. Feit is wel dat je met de juiste dansschoen meer balans hebt. In tegenstelling tot een buitenschoen wordt je gewicht beter over de zool verdeeld. En dat komt door de manier waarop een goede dansschoen is samengesteld. Let wel; een goede dansschoen. We hebben het hier niet over een dansschoen van € 12,50 (incl. Transport) die je via een Aziatische website besteld. Want geloof me, er is een verschil.

Bouw hakhoogte van de dansschoen op en niet af

Doordat de meeste dansschoenen zijn voorzien van een hak word je daardoor vanzelf gedwongen op de bal van je voet te dansen en dit is uiteindelijk weer goed voor het ontwikkelen van een goede danstechniek. De hakhoogte bepaal je helemaal zelf, maar voor dames geldt over het algemeen het volgende; bouw op en niet af.

Iedere keer dat je besluit een schoen te kopen met een lagere hak dan de voorgaande, betekent dit dat je bij de aanschaf van de vorige schoen te ambitieus was. Want hoe mooi je een hoge hak ook vindt, bedenk dat je niet naar een dansles of een feest gaat om langs de kant te zitten, maar om te dansen. En dus wil je gemakkelijk kunnen bewegen.

In het algemeen zou ik je aanraden om minimaal 6 maanden (als je gemiddeld 2 keer per week danst) een bepaalde hakhoogte te dragen voordat je naar de volgende hakhoogte gaat.

Spaar niet je dansschoenen, maar je lichaam

Hoewel er buitenschoenen zijn waar je aardig op kan dansen zal je merken dat ze veel sneller slijten als je ze regelmatig gebruikt om op te dansen. Buitenschoenen zijn er nu eenmaal niet voor gemaakt. Maar niet alleen je buitenschoenen slijten sneller. Ook je lichaam moet veel harder werken op buitenschoenen dan op dansschoenen. Dit heeft vooral te maken met de onderdelen grip en gewicht.

Een gemiddelde buitenschoen is voorzien van een rubberen of houten zool. Rubber plakt als het ware op de vloer waardoor je enkels en knieën veel harder moeten werken om je voeten te verplaatsen. Een houten zool betekent bij het dansen op een houten vloer vooral dat er veel gladheid kan ontstaan. En dus zal je veel harder moeten werken om je balans te houden.

Beter te strakke danschoenen dan te losse

Het is de bedoeling dat je dansschoenen strak worden gedragen. Als je dansschoenen van een goede kwaliteit zijn, zal de dansschoen nog iets uitrekken. Hierdoor wordt je voet beter ‘omgeven’ door de schoen. In het begin kan dit wat ongemakkelijk zijn. Zodra ongemakkelijkheid overgaat is pijn dan heb je waarschijnlijk een te strakke schoen gekocht.

Dit blog is al eerder verschenen op de site van SalsAventura.

Redactie