You better move!

You better move #1: oproep en verzetsdaad

Dansmakers Amsterdam pakt op zaterdag 24 juni 2017 om 19:00 uit met de eerste editie van Open House bij Dansmakers Podium. Tijdens dit eendaags dansfestival presenteren tien danskunstenaars hun werk en onderzoek. De avond is samengesteld door choreograaf Riccardo Guratti onder de titel 'You Better Move'. Een titel met een boodschap.

Open House is een nieuwe serie waarbij Dansmakers Amsterdam aanstormende makers een podium biedt. Zij krijgen de gelegenheid om hun werk te tonen, hun proces te delen, workshops te geven of te nemen en ideeën te pitchen. Het festival is ook een gelegenheid voor de Amsterdamse dansscene om samen te komen én te blijven. En dat is hard nodig, want geld voor dit alles is er zo goed als niet.

Geen droog brood op de plank

Elke Open House wordt samengesteld door een Amsterdamse choreograaf, Riccardo Guratti bijt de spits af. Dit doet hij niet zonder meer. Dansmakers Amsterdam is in 2017 flink in subsidies gekort. Hoewel Dansmakers nog steeds gevestigd is in de tot danstheater verbouwde Storkfabriek aan het IJ in Amsterdam Noord, blijft er van hun programmeringsbudget weinig over. Toch is stilstaan voor Dansmakers Amsterdam geen optie. Veel dansers en choreografen herkennen zich hierin. Riccardo Guratti merkt op dat zij dan wel liever geen studio onbenut en geen danspodium onbespeeld laten, maar dat de makers er zelf geen droog brood aan verdienen. Hun kennis en kunde is het resultaat van een jarenlange investering in studies en oefening. 'Iedereen vindt wel dat wat we doen goud waard is, maar niemand beseft dat het ook gewoon geld kost'. ‘You Better Move’ Open House #1, is dan ook een verzetsdaad. Het roept publiek, pers en politici op om daden te stellen en mee te denken over de toekomst.

Wie is Riccardo Guratti?

Riccardo Guratti (IT, 1985) studeerde improvisatie, hedendaagse dans en fysiek theater in Italië en studeerde onder meer in 2015 af aan de SNDO in Amsterdam. Hij werkt met verschillende kunstenaars in Italië en Europa, waaronder met Benoit Lachambre en Matej Keizar. Kenmerkend voor zijn werk is de sterke emotionele, fysieke en visuele impact. In juli was hij organisator en regisseur van C.A.L.A. (Contemporary actions loose aesthetics)-festival voor performance kunst in Cori (IT). Riccardo was in 2016 deelnemer aan de Makers Intensive bij Dansmakers Amsterdam.

Datum: 

24 jun '17

Organisator: 

De Dansmakers

Plaats: 

Amsterdam